Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahuleste implicată într-un nou proiect din cadrul Programul ERASMUS + KA2

101127683 — DIGITRANS – ”Digital transformation of HEIs educationprocess in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises”, 

ERASMUS-EDU-2023-CBHE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul este implicată într-un nou proiect din cadrul Programul ERASMUS + KA2.
În perioada 11-12 ianuarie 2024, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului 101127683 — DIGITRANS –”Digital transformation of HEIs education process in Ukraine and Moldova for sustainable engagement with enterprises” (Transformarea digitală a procesului educațional în instituțiile de învățământ superior din Ucraina și Moldova pentru o implicare durabilă cu întreprinderile), cofinanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA2 – Capacity Building in the Field of Higher Education, care se va derula pe parcursul a trei ani (01.12.2023–30.11.2026). Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc la Universitatea Tehnică din Riga, Letonia, instituția coordonatoare a proiectului.
La evenimentul de lansare a proiectului au participat partenerii consorțiului, care include mai multe instituții de învățământ superior și organizații. Printre acestea se numără: 3 instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană – Universitatea Tehnică din Riga, Letonia; Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Grecia; Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, România; 3 instituții de învățământ superior din Republica Moldova — Universitatea Tehnică din Moldova; Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți și Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul; 3 instituții de învățământ superior din Ucraina – Universitatea Tehnică Națională din Cernăuți, Ucraina; Universitatea Națională de Automobile și Autostrăzi din Harkov, Universitatea Tehnică Națională din Lutsk; și 2 organizații – SNT Ucraina Branch; și ICS DRA „Draexlmaier Automotive” SRL.
Universitatea de Stat ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a fost reprezentată la eveniment de către doamna Liliana Ceclu, coordonator instituțional al proiectului DIGITRANS, Decan al Facultății de Economie, Inginerie și Științe Aplicate și doamna Marina Bunea, membru al proiectului de la Catedra de Inginerie și Științe Aplicate.
Obiectivul general al proiectului DIGITRANS este de a contribui la creșterea ratei de angajare a absolvenților specialității „Inginerie și Management în Construcția de Mașini (Automotive)”, ciclul I licență și la susținerea creșterii durabile și a locurilor de muncă în Ucraina și Moldova prin implementarea unor măsuri de sprijin. Unul dintre principalele obiective ale proiectului este dezvoltarea și implementarea programelor de dublă diplomă între universitățile europene, ucrainene și moldovenești. Acest lucru implică crearea de oportunități pentru ca studenții să obțină diplome recunoscute la nivel internațional și să-și dezvolte competențele în contextul european.
În plus, proiectul DIGITRANS își propune să introducă scheme de formare practică inovatoare strâns legate cu mediul de afaceri. Acestea pot include stagii de practică, cursuri profesionale desfășurate în cadrul întreprinderilor și alte activități similare, cu scopul de a oferi studenților o experiență reală în domeniul lor de studiu și o pregătire temeinică pentru piața muncii.

Un alt obiectiv important al proiectului este dezvoltarea practicii virtuale și la distanță, cum ar fi laboratoarele virtuale. Prin intermediul acestora, studenții pot accesa resurse și instrumente de învățare online, precum clase de modelare, simulare sau construire a modelelor. Acest lucru va permite studenților să-și consolideze cunoștințele teoretice și să dezvolte abilități practice într-un mod interactiv și inovator.
Proiectul DIGITRANS reprezintă o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea dimensiunii europene a educației, prin colaborarea între mai multe țări. Prin implicarea universităților europene, ucrainene și moldovenești, se va promova schimbul de bune practici, transferul de cunoștințe și creșterea cooperării internaționale în domeniul învățământului superior.

Distribuie pe rețele sociale:

Facebook
Twitter
LinkedIn
OK
Email