Eveniment de marcă la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul

În data de 15 martie 2024, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul a găzduit un eveniment deosebit intitulat «O biografie basarabeană», care a adus în prim-plan povestea captivantă a unei familii din regiune. Invitat special la acest eveniment a fost celebrul regizor Cristian Mungiu, cunoscut pentru operele sale remarcabile din cinematografia românească.
La inițiativa Primăriei locale, regizorul Cristian Mungiu a fost prezent la Cahul pentru lansarea cărții intitulate „Tania Ioanașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, publicată în România anul trecut la editura Humanitas. Această carte a evocat povestea fascinantă a familiei Ioanașcu, având ca punct central evenimentele tragice din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de sovietici.
Cristian Mungiu, vorbind despre legătura sa personală cu Cahul, a mărturisit: «Prin 1991, după Podul de flori, am fost pentru prima dată la Cahul cu bunica, să-și vadă casa natală și să vorbească cu cei care mai rămăseseră în viață. Am făcut atunci niște fotografii, iar mai târziu, când am decis să povestesc viața bunicii, le-am inclus în volum.»
Evenimentul a fost salutat cu entuziasm de către Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, care a afirmat: «Cunoașterea trecutului este esențială pentru proiectarea viitorului. Suntem onorați de prezența dlui Mungiu la Cahul și îi mulțumim că a acceptat invitația noastră de a veni cu prezentarea cărții și a filmelor care ne-au făcut cunoscuți în lume.»
De asemenea, Amalia Enache, jurnalistă și moderatoare a dialogului cu Cristian Mungiu, și-a exprimat entuziasmul: «Este pentru prima dată când am ajuns în Republica Moldova și vă mărturisesc că îmi doream să o descopăr cu cel mai potrivit prilej. Sunt o mare admiratoare a filmelor și omului Cristian Mungiu.»
Lansarea cărții „Tania Ioanașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” a avut loc la Sala de festivități a Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, începând cu ora 16:00 și a fost urmată de o sesiune de autografe. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost proiectate două filme ale regizorului Cristian Mungiu la Palatul de Cultură „N.Botgros” din Cahul.
Această întâlnire cu Cristian Mungiu și cartea sa a reprezentat un moment deosebit pentru comunitatea din Cahul, evidențiind importanța culturală și istorică a regiunii.

Distribuie pe rețele sociale:

Facebook
Twitter
LinkedIn
OK
Email