Hot news:

Trăiri de nuanță discriminatorie: Celebrarea identității afro-americane în SUA.

Joi, 7 februarie 2019, Departamentul „Limbi și Literaturi” al Facultății de Științe Umaniste și Pedagogice a Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul în colaborare cu Caroline Pryor, asistent Fulbright pentru predarea limbii engleze la acest departament, au organizat un eveniment de mare anvergură intitulat Trăiri de nuanță discriminatorie: Celebrarea identității afro-americane în SUA.

Întâlnirea a avut loc în sala festivă a universității și a durat cinci ore, timp în care participanții – profesori de limbă engleză din orașul Cahul împreună cu elevii și studenții lor – au avut posibilitatea să asculte discursuri despre istoria afro-americanilor și despre activismul prin intermediul genului de muzică Rap. Mai mult ca atât și cel mai important, audiența a luat parte la discuții despre stereotipurile atașate afro-americanilor și despre metodele de abordare ale discriminării rasiale cu invitatul de onoare al evenimentului, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, și cu ceilalți invitați – Olorunbunmi Hambolu, Andre Dorelus și Paul Cast, voluntari Peace Corps și reprezentanți ai culturii afro-americane în Moldova, care și-au împărtășit experiențele personale legate de subiectul central. Tuturor doritorilor li s-a oferit ocazia să adreseze invitaților întrebări, care au fost răspunse cu sinceritate și lux de amănunte. Printre cei care au pus întrebări a fost și Rectorul Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, Andrei Popa, care împreună cu Jed Wolfington și Irina Colin de la Departamentul Relații cu Publicul/Ambasada SUA au onorat publicul cu prezența dumnealor.

Astfel, evenimentul menit să sărbătorească identitatea afro-americană în cadrul lunii dedicate istoriei afro-americanilor în SUA și-a atins scopul de a-i face pe profesori, elevi și studenți mai conștienți de dificultățile întâlnite de afro-americani în Moldova și de a-i îndemna să contribuie la combaterea stereotipurilor negative legate de acești oameni, care sunt diferiți de ceilalți doar prin anumite aspecte de exterior.

La finalul întâlnirii, toți erau mulțumiți și încărcați cu emoții pozitive, după cum demonstrează următoarele opinii expuse de către unii dintre participanți:

„Aceasta a fost o experiență minutată pentru noi. Noi iubim afro-americanii :)” Studenții colegiului industrial-pedagogic „Iulia Hasdeu” din Cahul

„Sunt foarte încântat! Acest eveniment mi-a oferit posibilitatea de a înțelege cât de important este să cunoști despre Luna Istoriei Afro-Americanilor. Eu nu sunt de acord cu rasismul! Îl urăsc. Iată motivul pentru care fiecare trebuie să știe despre aceasta.” Daniel, student al colegiului industrial-pedagogic „Iulia Hasdeu” din Cahul

 

„M-am simțit atât de bine la această întâlnire. Sunt foarte fericită, pentru că am mai adăugat alte experiențe în „cămăruța” creierului meu. Subiectul discriminării ne interesează, deoarece aceasta este o problemă globală care afectează toată lumea. Eu respect și apreciez efortul afro-americanilor și înțeleg problemele lor, fiindcă și eu am trecut prin perioade dificile. Mulțumesc pentru prezentările dumneavoastră.” O elevă a Liceului Teoretic „Ioan Vodă” din Cahul.

Alina PINTILII, dr., lector univ.,

Departamentul “Limbi şi literaturi”, Facultatea de Științe Umaniste şi Pedagogice,

Universitatea de Stat “B.P. Hasdeu” din Cahul.

DSC_0150 DSC_0153 DSC_0156 DSC_0161 DSC_0168 DSC_0184 DSC_0186 DSC_0187 DSC_0190 DSC_0198 DSC_0205 DSC_0208 DSC_0213 DSC_0214 DSC_0224 DSC_0225

Share links: