În zilele de 4-5 mai 2017 Catedra de Istorie şi Ştiinţe Sociale a răspuns invitației de a participa în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Studențești, organizată de Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău. Astfel, doi studenți de la specialitatea Istorie Stoianov Ion, grupa IEC 1401 și Navin Tatiana MISEE 1601 s-au înscris la Conferinţa Ştiinţifică Internaţională.
În cadrul Conferinţei au participat atât studenți din țara noastră, cât și de peste hotare (Ucraina, China). Discursurile au fost ținute pe marginea temelor istorice (arheologie, în special). La sfârșit, s-au oferit diplome de participare, iar după activitate, am hotărât să mergem cu noii colegi sa vizităm Muzeul Național de Istorie al Republicii Moldova, unde am intrat mai mult în spiritul trecutului. În muzeu am vizitat o serie de expoziții permanente și temporare, printre care: Istorie și Civilizație; Comorile Trecutului (vestigii din aur și argint, mileniul V a.Chr. – sec. XVIII); Arme și Echipament Militar – o evoluție în timp; Ion Hâncu. Omul. Personalitatea. Savantul; Modova sovietică: între mituri și GULAG.
În următoarea zi, am plecat în excursie la Mănăstirea Saharna și Complexul Istorico-Cultural Orheiul Vechi, unde am vizitat situl arheologic Butuceni, Cetățuia de la Saharna, bisericile rupestre, monumentul geto-dacic, băile romane rămânând astfel cu emoții pozitive și amintiri de neuitat, cu această ocazie mulţumindu-le organizatorilor Conferinţei, în special d-lui Matveev Sergiu, dr. conf. univ, dar şi coordonatorilor ştiinţifici de la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, d-lor Croitoru Costin, dr. conf.univ. şi Gheleţchi Ion, dr. conf. univ.
Navin Tatiana, masterandă MISEE 1601