Hot news:

În căutarea Identității și solidarităților naționale

1Actualitatea problematicii identitare în existența socială din zilele noastre este accentuată și de schimbările sau de transformările pe care le parcurgem în ritm accelerat. Acestea se pot produce la niveluri foarte diferite ale vieții sociale, de la schimbări radicale ale carierei, la transformări ale identității de gen, ori la mutații ale identității naționale. În acest context ofertant pentru discuții – dar deopotrivă sensibil, apreciem ca foarte inspirată iniţiativa domnului conf. univ. dr. Costin Croitoru de la Facultatea de Filologie și Istorie, de a organiza – ceea ce înțelegem că se vrea a fi o suită de prelegeri publice susținute de personalități ale vieții publice de pe ambele maluri ale Prutului – o conferință cu tema deja divulgată mai sus. În acest sens, primul invitat care a răspuns cu amabilitate acestei provocări a fost carismaticul profesor universitar dr. Nicolae Bacalbașa, personaj cu o detentă intelectuală impresionantă, având în spate o amplă carieră dezvoltată în mai multe registre: medical (din 1972 lucrează ca medic specialist la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”, din 1979 ca medic primar, iar din anul 1995 ca șef al secţiei de Terapie Intensivă și purtător de cuvânt al acestuia), universitar (din 1993 ca șef de lucrări la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi – Facultatea de Medicină; din 2002 conferenţiar iar din 2006 ca profesor universitar la aceeași alma mater; din 2007 face parte din senatul Universităţii și tot din acel an este șef al Departamentului de Știinţe Funcţionale de la Facultatea de Medicină din Galaţi.), literar (opt cărţi publicate, printre care „Fals tratat de navigaţie” (1977), „Taci și înoată” (2000), „A muri pe mare” (2008), „Frica, greaţa, fofilarea” (2014) sau „Doi plisnoţi care au trecut Prutul” (2016) carte în două volume scrisă în colaborare cu Gheorghe Bacalbașa, fratele geamăn) și politic (din iunie 2012 este ales în funcţia de președinte al Consiliului Judeţean Galaţi, iar la alegerile legislative din 2016 a fost ales deputat în Parlamentul României).

Astfel, pe 26 mai 2017, profesori și studenți ai facultății de istorie – dar nu numai, au avut bucuria de a asista la o adevărată lecție de trezire a Conștiinței Naționale și de căutare a propriei identități. Discuțiile captivante de la finele prelegerii i-au avut ca protagoniști, pe de o parte, pe dl. conf. univ dr. Costin Croitoru și invitatul său, prof. univ dr. Nicolae Bacalbașa și, pe de altă parte, pe lect. univ. Oleg Danilceac (prorectorul universității) și conf. univ. dr. Ion Ghelețchi (șeful catedrei de Istorie și Științe Sociale), respectiv dl. Vlad Cășuneanu, vicepreședintele raionului Cahul.

Apreciind și pe această cale demersul descris, mulțumind încă odată, deopotrivă invitatului și celor care au avut această inițiativă, ne exprimăm bucuria de a fi participat la o astfel de manifestare și încrederea că acest început va deveni, în timp, o tradiție.

Valentina Tabără (IEC 1601)

Share links: