Hot news:

EXPEDIȚIA ETNOGRAFICĂ PE URMELE MOCANILOR SĂCELENI DIN SUDUL RAIONULUI CAHUL

In perioada 8 iunie – 12 iunie 2018, Muzeul de Etnografie Brasov impreuna cu Institutul de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu” Bucuresti, Muzeul Brailei „Carol I” /Romania/ si Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul/Republica Moldova demarează proiectul comun de cercetare privind fenomenul de emigrare a unor grupe mari de mocani săceleni în Basarabia. Urmele lor în Basarabia au rămas până astăzi în memoria locuitorilor, pe cruci în cimitire, în înscrisuri, în edificii, în nume de străzi.

Mocanii străbăteau pășunile Carpaților, ajungând cu turmele lor la munte, vara, iar iarna, o parte din ei coborau cu oile spre ținuturile de stepă în Băltile Dunării, Nistrului sau a Tisei, cutreierând până în secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea tot întinsul Bărăganului, Dobrogea si Basarabia, unii ajungând și mai departe, până în Crimeea si Caucaz.

Echipa de cercetatori si studenti din Cahul vor incerca sa ajunga pe urmele acestor romani darzi si razbatatori, care au construit asezari in sudul Basarabiei, au continuat sa practice oieritul pana astazi, care au o identitate proprie, în special în localitățile din sudul raionului Cahul de pe malul râului Prut, de la Cahul la Giurgiulești.

Ion Ghelețchi, dr. conf. univ.

Share links: