Hot news:

Conferinţa excepţională „DE-AŞ FI EU ALEXANDRU…”

Napoleon îl invidia pe Cezar, Cezar pe Alexandru cel Mare, iar Alexandru,
probabil, pe   Heracle, care nici nu a existat.
Bertrand Russell

Alexandru Macedon (356 – 323 î.H.) – supranumit cel Mare, fiul regelui Philip al Macedoniei şi nepotul lui Cambyse, a fost un idol al iubitorilor de istorie și un erou al lumii antice. Muzeul Brăilei „Carol I” în colaborare cu Centrul de Studii „Proilavia” și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul au organizat vineri, 8 noiembrie 2019, ora 16, la sediul muzeului din Piața Traian, nr. 3, sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, un colocviu public cu tema „De-aș fi eu Alexandru…”.

Conferința a fost de fapt o continuare a colocviului public susținut și la Cahul pe 22 octombrie 2019 cu denumirea De-aș fi eu Alexandru… De data aceasta evenimentul a fost și m1ai special întrucât la inițiativa conf. univ. dr. Costin Croitoru studenții de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul: Cristina Bodlev, Daniela Șeremet (IEC1601) și Dumitru Zaharia, Vlad Cuzuc (MISEE 1901) alături de conf. univ. dr. Ion Ghelețchi au avut marea onoare de a fi  invitați la Brăila pentru a participa la evenimentul organizat. La sosirea în Brăila am fost întâmpinați cu căldură de dragul nostru profesor și prieten domnul Costin Croitoru. Ne-a întâmpinat cu o surpriză plăcută: am mers împreună la BISERICA “SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL”. La biserică am avut o discuție de suflet cu preotul care ne aștepta, la sfârșit acesta oferindu-ne câte un dar semnificativ, pentru care îi suntem recunoscători. După părăsirea bisericii am fost așteptați la Muzeul Brăilei „Carol I” de către dl prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, care ne-a ținut o lecție despre  Biserica “SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIIL”, arătându-ne detalii semnificative de pe schița bisericii și vorbindu-ne detaliat despre tot ce ține de biserica sus menționată. Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se află în orașul Brăila, în Piața Traian și este cea mai veche dintre bisericile existente în raza orașului și, totodată, singura mărturie istorică a împrejurărilor în care, în urma războiului ruso-turc din anii 1828-1829 și a păcii de la Adrianopol – 1829, orașul și teritoriul din jurul orașului organizate ca raia turcească au reintrat în componența Principatului Țării Românești. Biserica a servit inițial ca lăcaș de cult musulman, adică moschee – “geamie”. Mai apoi însă, moscheea a fost transformată în biserică ortodoxă; prima dată, temporar, între 1808-1810 și definitiv după eliberarea Brăilei de sub ocupația turcă, din inițiativa arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, șeful armatei rusești, a povestit domnul Ionel Cândea. La ora 16.00 a avut loc deschiderea conferinței excepţională „DE-AŞ FI EU ALEXANDRU…” „ALEXANDRU (CEL) MARE STRATEG AL ANTICHITĂȚII?”.

Programul a cuprins conferința excepțională susținută de Mihai Enache: „Alexandru (cel) Mare strateg al Antichităţii?”. La conferință au mai participat: Ionel Cândea – Muzeul Brăilei „Carol I”, Decebal Nedu – Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Stănică Pandrea – Muzeul Brăilei „Carol I”,  Lucian Țilea – 2Centrul de Studii „Proilavia”, Valentin Popa – Muzeul Brăilei „Carol I”. Moderator: Costin Croitoru – Muzeul Brăilei „Carol I” / Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Alexandru cel Mare este o legendă, iar numele său dăinuieşte într-o lume din ce în ce mai temătoare, care se ascunde în spatele unor arme sofisticare, în care oamenii se raportează la tinerii eroi ai antichităţii ca la idealuri de neatins. Fiu al Macedoniei, Alexandru a fost un iureş al războiului, acesta nu s-a limitat la a-şi conduce bine patria, ci a renunţat la comoditatea unei vieţi lungi şi paşnice în regatul său pentru glorie eternă înfruntându-l pe Darius, în îndepărtatele ţinuturi din Asia. Evenimentul a fost susținut de Porto Franco Residence, Brăila. Partener media: TV Galați-Brăila. Ca o amintire a acestei acțiuni sau mai bine spus ca un îndemn în aprofundarea acestei tematici, studenții de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul au primit în dar  volume publicate în prestigioasa editură Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Mulțumiri deosebite îi aducem domnului Costin Croitoru pentru inițiativa și organizarea acestui eveniment extraordinar. Îi aducem sincere mulțumiri și domnului academician, directorul  Muzeului Brăilei „Carol I” pentru susținerea și primirea călduroasă. Ne-am simțit ca acasă! Încurajăm și susținem inițiativele de colaborare dintre  Muzeului Brăilei „Carol I” și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Dorim să avem o colaborare îndelungată și fructuoasă alături de prietenii noștri brăileni.

Cristina Bodlev, Istorie și Educație Civică, anul IV.
Foto: Gabriel Stoica (Muzeul Brăilei „Carol I”)

Share links: